NORD-VPN-BANNER-BRA-1024x154

Är iptv lagligt i Sverige?

Lagligt-med-iptv-300x112Detta lär de kloka tvista om länge, och debatten är minst sagt upprörd. Men så var det även på den gamla goda tiden då alla ladda ner. Att det är en gråzon är dock alla tämligen överens om, och få skulle nog säga att du kan känna dig trygg och säker med att använda iptv i Sverige.

Det lagliga sättet att använda iptv!

Ja det finns faktiskt ett sett du kan kolla på iptv, och räddningen kommer kanske inte från de håll du hade väntat dig. Det beror också lite på vad man räknar som iptv, men om vi utgår från att du vill strömma ett live event i fotboll eller hockey så finns det ett lagligt alternativ. Och det kommer från några betting bolag, som har tillstånd att streama gratis sport åt sina kunder då de är huvudsponsorer.

Du hittar mera info om detta här på våran sida om vilka kanaler som vanligtvis ingår i ett kanalpaket från en iptv leverantör.

Vad är olagligt med iptv då?

Detta är dock inget självklart upphovsrättsbrott att använda iptv själv framförallt för att det inte är klarlagt i Sverige att mottagaren av en olaglig stream gör något olagligt eller ej, den som skickar ut strömmen gör så klart något olagligt, typ samma som att sälja sex är lagligt men att köpa är olagligt, men tvärt om,

Blir även en upphovsrätts brottslig djungel då kanalen/kanalleverantören som strömmas inte äger upphovsrätten utan endast köper tillstånd att sända andras upphovsrättsskyddade material. Därav att avkodningslagen finns. Och här är det definitivt den som avkodar som gör något brottsligt. Eftersom man inte själv utför avkodningen som man t.ex gör vid cardsharing eller piratkort förr i tiden så bryter inte användaren av denna IPTV mot avkodningslagen.

Undvik iptv om du inte vill bryta lagar

Man kan alltså säga att den som säljer iptv abonnemang med all säkerhet gör något olagligt, men det blir flummigare när det kommer till användarna. För att vara på det säkra om du inte vill riskera bryta lagar, så är därför våran rekommendation att du undviker iptv. Mer bra information hittar du på Lawline om iptv lagar.

Är det lagligt att använda iptv box?

Lagligt-med-iptv-på-google-chromecastEn iptv box är egentligen inget annat än en Android box, och gör att du som inte har en Smart Tv ändå kan kolla på iptv. Dessa boxar är inte i sig olagliga då de endast innehåller en kraftigt förenklad mobil, fast då utan sim kort. Du har säkert inte tänkt på det, men din Google Chromecast funkar precis på samma sätt, och gör det möjligt för dig att använda iptv.

Det är med andra ord helt omöjligt att säga att en iptv bo är olagligt, för då hade alla telefoner varit olagliga bara för att du kan använda dem för att kolla på iptv. Du kan också ha dessa boxar för annat än att kolla på pirat streamade kanaler, vilket många också har. Det vanligaste är att man har dem till netflix, och andra streaming tjänster som man vill ha en fjärrkontroll till.